علت تهوع در دوران بارداری اشکار شد؛ این پروتئین لعنتی!

تقریباً ۷۰ درصد از زنان در دوران بارداری حالت تهوع و استفراغ را توانایی میکنند که در کلمه عامیانه «تهوع صبحگاهی» نامیده میبشود، هرچند امکان پذیر در هر وقتی از روز رخ دهد.
نزدیک به ۰.۳ تا ۲ درصد از زنان نوع شدیدتری از استفراغ را توانایی میکنند که اصطلاحا «هایپراِمِسیس گراویداروم» نام دارد و در برخی موارد چنان حاد است که آنها را در خوردن، نوشیدن و انجام فعالیتهای روزمره دچار مشکل میکند. این کار در موارد شدیدتر حتی میتواند تبدیل مرگ ناشی از کمآبی بدن بشود.
محققان در آمریکا اکنون میگویند هورمونی را شناسایی کردهاند که توسط جنین در حال رشد در بدن مادر ترشح میبشود و میتواند عامل به وجود آمدن تهوع صبحگاهی باشد.
تحقیقات نشان داده است پروتئین «جیدیاف۱۵» (GDF۱۵) که در مقدار کم توسط اندامهایی از جمله مثانه، پروستات و کلیهها تشکیل میبشود از طریق اتصال به گیرندههای تخصصی در ساقه مغز حالت تهوع را در فرد تشکیل میکند. دکتر ارهیلی، محقق متابولیسم در دانشگاه کمبریج بریتانیا و از نویسندگان این مطالعه، در این باره میگوید: «در اغاز بارداری سطح این هورمون، که از سلولهای جنینی در جفت آزاد میبشود، افزایش مییابد و علتابراز حالت تهوع و بیماری میبشود. این حالت عمدتا در سه ماهه اول در بدترین وضع است و سپس کم کم از بین میرود.»
دانشمندان میگویند بالا رفتن سطح این پروتئین در بدن امکان پذیر برای محافظت از مادران در برابر مسمومیت و این چنین محافظت از جنین در حال رشد در برابر مواد سمی تکامل یافته باشد. پژوهشگران در این مطالعه دریافتند که سطح این پروتئین در ۶۰ زن باردار که تهوع و استفراغ را توانایی کرده بودند، نسبت به نزدیک به ۶۰ زن که حالت تهوع مقداری داشتند یا اصلاً نداشتند به طور قابلتوجهی بالاتر می بود.
تیم تحقیق این چنین با تجزیه و تحلیل دادههای ژنتیکی بیشتر از ۱۸ هزار نفر دریافت که سطوح بالاتر این پروتئین در زنان غیرباردار، خطر تهوع و استفراغ در دوران بارداری آنان را افت میدهد. این بدین معنی است که زنان در دوران بارداری اگر سطح پروتئین بالاتری داشته باشند، کمتر به این هورمون عکس العمل نشان خواهند داد.
پژوهشگران باور دارند یافتههای تازه میتواند راه را برای کشف درمان تهوع شدید باز کند. دکتر ارهیلی در این باره میگوید: «نتایج مشخص می کند با تزریق دوزهای بالایی از این هورمون به افرادی که به طور کلی سطوح پایینی از این پروتئین دارند و در تلاش برای باردار شدن می باشند، میتوان حساسیت آنها را افت داد و شانس آنها برای توانایی استفراغ در دوران بارداری کم کرد.»
این چنین میتوان به زنان باردار پادتنهایی را برای مسدود کردن گیرندههای این چنین پروتئینی داد تا حالت تهوع و استفراغ در آنها کم بشود، هرچند تا این مدت در این باره به تحقیقات بیشتری نیاز است.
دکتر ارهیلی میگوید: «ما اکنون دید روشنی را نسبت به آنچه امکان پذیر علتاین مشکل بشود و به تبع آن راهی برای کشف راه پیشگیری از آن و درمانش در اختیار داریم.» نتایج مطالعات تازه در نشریه «نیچر» انتشار شده است.