به جای کوبیدن سینمای کمدی، فیلم عقبمانده نسازید!/ برتری «هتل» اکران بینالمللی است

مسعود اطیابی کارگردان فیلم سینمایی «هتل» که جایگاه دومین فیلم پرفروش سینمای ایران در سال ۱۴۰۲ بعد از فیلم «فسیل» را از آن خود کرده است، درمورد ادامه استقبال از این فیلم همزمان با اغاز اکرانهای نوروز ۱۴۰۳ او گفت: بهنظرم فیلم «هتل» همانند دیگر آثار سینمایی که صاحبانشان عجلهای برای اکران آنلاین آنها ندارند، تا وقتی که با استقبال مخاطب روبه رو است، میتواند همین شرایط را در اکران داشته باشد. ما همزمان اکرانهای برونمرزی و اکرانهایی در شهرهای فاقد سالن سینما خواهیم داشت که معتقدیم این اکرانها هم هم چنان باید ادامه داشته باشند.
او گفت: قطعا فیلم «هتل» هم چنان باید روی پرده باقی بماند و فکر میکنم دوستان شورای صنفی نمایش هم فهمید اهمیت احترام به نظر مردم می باشند. بالاخره در اغاز سال نو هم سینماها هم چنان نیاز به فیلمهای شاداب دارند. تا هنگامی مخاطب از فیلم استقبال میکند، اکران آن میتواند ادامه داشته باشد. مضافبر این که «هتل» تا این مدت پنج ماه نیست که اکران شده است و حداقل تا ۱۰ ماه میتواند اکرانش ادامه داشته باشد. انشالله که همزمان با ورود فیلمهای تازه به چرخه اکران، مردم هم چنان از این فیلم هم استقبال کنند.
اطیابی پافشاری کرد: طبیعتا فیلمی که مخاطب نداشته باشد، باید از اکران کنار گذاشته شود اما لااقل فیلم «هتل» این شرایط را ندارد و فکر میکنم هم چنان ظرفیت وجود در ترکیب اکران را داشته باشد. فیلمهای جدیدی هم که برای اکران نوروز روی پرده میروال، میتوانند مخاطبان زیاد بیشتری را به سینما بیاورند. فیلمهایی همانند «هتل» هم مخاطبانی را در طول سال به سینما آوردهاند که برای فیلمهای جدیدتر، مخاطب بالقوه محسوب خواهد شد. به تعبیری همان اندازه که فیلمهای تازه مورد استقبال قرار میگیرد، جذابیت تکرار تماشای فیلمهای خاطرهانگیز را هم نمیتوان نادیده گرفت. اگر مخاطب از فیلمهای قدیمیتر رضایت داشته باشد، هم چنان برای تماشای همان فیلمها هم به سینما میآید.
فیلمهایی همانند «هتل» را باید در سینما دید
او گفت: فیلمهایی همانند «هتل» فیلمهایی می باشند که باید در سالن سینما و بهصورت جمعی دیده شوند و از آن جنس فیلمهایی نیستند که در قاب تلویزیون دیده شوند، به همین علت مخاطبانی هم که تا امروز فیلم را ندیدهاند، احتمالا بخواهند زمان تماشای جمعی آن را از دست ندهند. تعطیلات نوروز و ماه مبارک رمضان، از این منظر، فرصتی برای جذب مخاطبان تازه برای فیلم «هتل» محسوب میشود.
اطیابی درمورد پیشبینی خود از گمان سبقت گرفتن فروش «هتل» از فیلم «فسیل» در ادامه اکران او گفت: شخصا زیاد قائل به پیشی گرفتن یا نگرفتن فیلمها از یکدیگر نیستم. کمااینکه فیلم «فسیل» هم مخاطبان خود را به سالنهای سینما جذب میکرد و همقدم با ما فروش خوبی داشت به همین علت زیاد به رقابت در این عرصه اهمیت نمیدهم. یقیناً این که ما در مقطع وقتی مختصرتری این مقدار مخاطب را به سالن سینما کشاندهایم، جذابیت بالاتری دارد. این که در کمتر از ۶ ماه بالغبر ۶ میلیون مخاطب این فیلم را تماشا کردهاند، تقریبا در تاریخ سینمای ایران سابقه نداشته، حتی فیلم «عقابها» هم در سال اول اکرانش، این مقدار مخاطب نداشته است. امیدواریم این استقبال تداوم داشته باشد و فکر میکنم «هتل» حداقل تا ۶ ما دیگر میتواند به اکران خود ادامه دهد.
او گفت: یقین هستم که «هتل» در ایام ماه رمضان مخاطبان تازهتری را به خود جذب خواهد کرد و در ادامه هم در بازه اکران تابستان سال آینده میتواند هم چنان مورد استقبال مخاطبان قرار بگیرد. توقع ما این است که «هتل» حداقل به اندازه دیگر فیلمهایی که همزمان با آن روی پرده بودهاند، باید زمان اکران در اختیار داشته باشد. اگر فیلمی بوده که یک سال روی پرده سینماها بوده، ما هم توقع داریم تا یکسال زمان ادامه اکران داشته باشیم. این پافشاری را هم داریم که به این زودیها فیلم «هتل» به اکران آنلاین نمیرسد چرا که برای اکران خارج از سرزمین آن برنامهریزی داریم و نمیتوانیم فیلم را در اکران آنلاین اراعه کنیم.
کارگردان فیلم سینمایی «هتل» در عکس العمل به مطرح برخی انتقادات درمورد قوت گرفتن جریان تشکیل و اکران فیلمهای کمدی در سینمای ایران هم او گفت: چه افرادی این انتقادات را نقل میکنند؟ آیا مردم نسبت به این جریان، منتقد می باشند؟ برخلاف نظر منتقدان این جریان، بنده معتقدم که سینمای ایران رو به رشد است. این مساله هم هیچ ارتباطی به یک ژانر خاص ندارد. فیلم خوب، فارغ از ژانر میتواند مخاطب داشته باشد. در هر ژانری امروز فیلم خوب ساخته شود، قطعا در اکران موفق میشود و در هر ژانری هم فیلم عقبمانده ساخته شود، مردم به آن اقبالی نشان نخواهند داد.
او گفت: حتی تعداد ۷ الی ۸ نفری که از اعضای خانواده سینما، این جنس انتقادات را نقل میکنند هم نمیتوان همه سینما دانست. خانواده سینما بیشتر از ۵ هزار نفر عضو دارد که قسمت عمدهای از آنها توقع دارند ما تشکیل فیلمهای کمدی را ادامه بدهیم.
دوست دارم فیلمی اجتماعی بسازم
اطیابی در جواب به این که با دقت به سابقهای که در سینمای اجتماعی داشته، آیا تمایلی به ساخت فیلمهای غیرکمدی ندارد هم او گفت: قطعا تمایل دارم و انشالله هم خواهم ساخت اما فعلا حس میکنم نیاز مردم و جامعه امروز، فیلم کمدی است. جامعه امروز نیاز به مفرح بودن دارد و سینمای کمدی در این عرصه کارکرد بهتری دارد. در جشنواره فجر امسال هم دیدیم که فیلمهای موفق که مورد دقت هم قرار گرفتند، آثار کمدی بودند. به نظر میرسد فیلمسازان ما هم ژانر کمدی را جدیتر گرفتهاند.
او گفت: من زیاد فیلمها با نوشته دفاع مقدس را در این سالها دیدهام که به نظر میرسد خود فیلمسازانشان هم کار خودشان را جدی نگرفته بودند! در ژانرهای دیگر هم همین شرایط را ناظر هستیم اما به نظر میرسد فیلمسازان ما در سینمای کمدی، بهشدت حوزه فعالیت خودشان را جدی گرفتهاند و به همین علت سطح ساختاری و محتوایی آثار خود را در این سالها بالاتر بردهاند. حتی امروز محتوای غنیتری هم در فیلمهای کمدی ما وجود دارد و سخنهای اجتماعی و غیراجتماعی مهمی در این آثار نقل میشود که در ژانرهای دیگر زیاد خام نقل میشود.
اطیابی در ادامه گفت: یک فیلم دفاع مقدسی احتمالا با بودجه ۳۰ میلیارد تومانی کلید خورده باشد اما مخاطب فهمید میشود که بیشتر از ۱۵ میلیارد تومان برای آن هزینه نشده و به گمان زیاد باقی این بودجه، سود دوستان در فرآیند تشکیل بوده است! این اتفاق خوبی نیست. یک فیلم تکلوکیشن با چند هنرور را نمیتوان به نام فیلم دفاعمقدسی و یا هر ژانر فرد دیگر به مخاطب تحمیل کرد. مردم فهمید کمکاریها و کمفروشیهای ما خواهد شد. هر چه مقدار هم برخی از این دوستان بخواهند سینمای کمدی را تخریب کنند و بکوبند، بازهم این سینما مسیر خودش را ادامه میدهد.
این کارگردان پافشاری کرد: ما برای سالهای پیش رو حداقل به ۵۰ فیلم کمدی خوب نیاز داریم و اصلا قائل نیستم که فضا برای تشکیل این دست آثار اشباع شده است. نه فقط فضا اشباع نشده که ما تا این مدت در تشکیل فیلم کمدی، به مرحله سیراب کردن مخاطبان هم نرسیدهایم. دو فیلم «فسیل» و «هتل» بهگفتن دو فیلم پرفروش سال قبل، تنها به اندازه دو سانس دو ساعته نیاز مخاطبان را رفع کردهاند در حالی که در طول یک سال حداقل به ۱۰ برابر این ظرفیت برای افزایش نشاط مردم نیاز داریم.
اطیابی او گفت: معتقدم کمیت تشکیل فیلمهای کمدی سینمای ایران، طی سالها ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ حداقل باید به اندازه دوبرابر رشد داشته باشد. این رشد را هم با مقداری اغماض میگویم چرا که معتقدم با دوبرابر شدن تولیدات هم هم چنان نیازهای مخاطبان رفع نمیشود. ما در عرصه تشکیل فیلمهای کمدی خوب، کمکاری کردهایم. من تنها توان تشکیل سالی یک فیلم کمدی را دارم و امیدوارم دوستان و همکاران دیگر هم در این عرصه زیاد تر فعال شوند.
کارگردان «هتل» درمورد برخی نگرانیها نسبت به ابراز بیاخلاقی در خلق موقعیتهای کمدی در فیلمهای پرفروش همانند «هتل» هم پافشاری کرد: ما در این سالها اخلاقیترین فیلمها را ساختهایم. ادعایی در عرصه پاستوریزه بودن نداریم اما فیلمهایمان به همه موازین اخلاقی، دینی، اعتقادی و اجتماعی آراسته است. همین آراسته بودن هم جهت شده مردم این فیلمها را بپسندند. دور از انتظار است در ایران اسلامی حتی یک خانواده اشکار کنید که حاضر باشند به تماشای فیلمی بنشینند که در آن موازین اخلاقی مراعات نشده باشد. ما تلاش کردهایم مطمعن مردم را به ساختههای خودمان نگه داری کنیم.
اطیابی با اشاره به اعمال برخی اصلاحات میانه اکران فیلم «هتل» او گفت: همزمان با اکران فیلم، برخی دیالوگها و صحنهها دچار ممیزی شد که ما هم به آن تن دادیم اما بعدتر در جشنواره فیلم فجر همین امسال صحنهها و اشاراتی را دیدیم که به مراتب از آن موارد اصلاحی فیلم ما بدتر می بود. یقیناً این نوشته را در حد یک گله های نقل میکنم و فکر میکنم این حرکت دوگانه چندان به صلاح نیست. قطعا از ممیزی فیلم همکارانم خوشحال نمیشوم اما برخورد دوگانه با آثار، رویکرد درستی نیست. ما با ممیزان درمورد این حذفیات همراهی کردیم اما پیشنهاد و توقعم این است که دوستان مسئول ممیزی، دقت بیشتری در کار خود داشته باشند.
وی در آخر نقل کرد: بهگفتن یک کارگردان، درخواستی هم از ریاستجمهوری و به تعبیری از دولت دارم. بالاخره ما باید مرجعی برای رسیدگی به اعتراضات در عرصه ممیزی آثارمان داشته باشیم. وجود این چنین مرجعی زیاد مهم است. نماینده دولت و نماینده قوه قضاییه میتواند در این مرجع وجود داشته باشد تا اگر منِ فیلمساز، با ممیزی بیجهت روبه رو شدم و یا حس کردم اعمال برخی سانسورها به کارم، مغرضانه است، بتوانم خواست بازدید آن را به جایی بدهم. اگر از این جنس ممیزیهای بیجهت، جلوگیری نشود، زیاد تر به زیان دولت همه میشود. باید مرجعی برای اعتراضات قانونی در این عرصه وجود داشته باشد. حتی احتمالا من اعتراض اشتباهی هم داشته باشم، اما بد نیست مرجعی وجود داشته باشد تا به ادعای من رسیدگی کند. این پیشنهاد و نظر بسیاربسیار دوستانه، از طرف من به رئیسجمهوری است.