ویژگیهای قهوه خوب چیست؟

قهوه، منبعی سرشار از کافئین است. به این علت یکی از نوشیدنیهای موثر در از بین بردن خستگی و بالا بردن هوش و حواس افراد به حساب می اید. این چنین برای قهوه خواص زیاد فرد دیگر نیز ذکر شده است. از جمله این خواص میتوان به خاصیت قهوه در پیشگیری از آلزایمر، تاثییر در افزایش سوخت و ساز و افت وزن بدن، افت خطر ابتلا به دیابت، قوت آنتی اکسیدانی و افت خطر ابتلا به سرطان را نام برد.
این چنین قهوه دارای خاصیت نشاط بخشی بوده که علتشده این نوشیدنی یکی از نوشیدنیهای ضد افسردگی به شمار رود. حرف های شده قهوه در تعداد بسیاری از اوقات علتتسکین سردرد میشود و این چنین حاوی پروتئینی شبیه مورفین است که دارای خاصیت ضد درد و آرام قسمت است.
داستان کشف درخت قهوه
داستانی که در رابطه آن حرف های شده در رابطه پسرک چوپانی است که فهمید میشود انرژی گوسفندانش بعد از خوردن برگهای درختی خاص (درخت قهوه) افزایش مییابد. به این علت به بازدید ویژگیهای این درخت و میوه آن میپردازد. این داستان گرچه مقداری تخیلی به نظر میرسد، اما به هر حال تاریخچه کشف قهوه به همان تاریخ و همان منطقه باز میگردد. یعنی قرن یازده در اتیوپی درخت قهوه زیاد تر در مناطق نزدیک به خط استوا کشت میشود و دانههای آن به طرق مختلفی رست (برشته) شده و آماده مصرف خواهد شد. قهوه در سراسر جهان در نواری کشت میشود که به طور کلی با راس السرطان و رأس الجدی محدود شده است. برزیل تولیدکننده برتر قهوه است، و بعد از آن ویتنام، اندونزی و کلمبیا می باشند. کشورهای آمریکای مرکزی و جنوبی، خصوصا برزیل و شرق آفریقا از بزرگترین تولیدکنندگان قهوه می باشند.
قهوه در ایران کشت میشود؟
درخت قهوه در ایران کشت نمیشود. به این علت قهوه از محصولات وارداتی میباشد.
قهوه چه وقتی و چطور داخل ایران شد؟
این نوشیدنی در عصر صفویه و قبلتر از چای توسط زائران مکه از عربستان داخل ایران شد. زیاد سریع، مغازههای قهوه فروشی موسوم به قهوه خانه در سراسر سرزمین شکل گرفت که یکی از محبوبترین اماکنی می بود که مردم در آنجا جمع میشدند. با ورود چای به ایران از محبوبیت آن کاسته شد و در نهایت جای خود را به چای اهدا کرد.
انواع قهوه
قهوه به دو دسته مهم که هر کدام زیرشاخههای بسیاری نیز دارند تقسیم میشود. نام این دستهبندیها روبوستا و عربیکا میباشد.
۴ مسئله مهم در نوشیدن قهوه
دانه قهوه عربیکا | دانه قهوه روبوستا |
در مناطق کوهستانی کشت میشود. | در دشتها کشت میشود. |
قیمت بیشتری دارد. | قیمت کمتری دارد. |
کافئین کمتری دارد. | کافئین بیشتری دارد. |
مزهای نزدیک به ترشی دارد. | تلختر است. |
دانه قهوه عربیکا کشیده و به طور بیضی است. | دانه قهوه روبوستا به شکل گرد است. |
خط وسط دانه عربیکا منحنی است. | خط وسط دانه روبوستا صاف است. |
اگر دو طرف خط وسط دانه قهوه برآمدگی نداشته باشد آن دانه عربیکا است. | اگر دو طرف خط وسط دانه قهوه برآمدگی داشته باشد آن دانه روبوستا است. |
خط وسط دانه قهوه عربیکا روشن است. | خط وسط دانه قهوه روبوستا تیره است. |
روشهای متفاوت برای برشته (رست) کردن قهوه:
تفاوت این روشها در مقدار درجه بو دادن دانههای قهوه است. قهوه دارای انواع لایت (روشن)، مدیوم (متوسط) و دارک (تیره) است.
رست کردن لایت (روشن)
در این نوع برشته سازی، قهوه به مقدار مقداری رست میشود و رنگ آن روشن بوده و تقریبا بدون روغن است. در این درجه، شکاف دانه به طور کامل باز نمیشود و طعمی نزدیک به قهوه سبز دارد. در سالهای تازه انواع رستهای لایتتر و فوق لایت نیز انجام گرفته است. قهوه لایت نزدیکترین طعم به مزه مهم قهوه را دارا است.
رست کردن مدیوم (متوسط)
در این نوع برشته سازی، مقدار رست کردن مقداری زیاد تر است. رنگ آن قهوه متمایل به تیره بوده و دارای مقدار مقداری روغن است. در این درجه شکاف دانه قهوه تا حدودی بازتر میشود. در این نوع رست طعم مهم قهوه تا حدودی نگه داری میشود.
دارک (تیره)
در این نوع رست، سطح قهوه زیاد روغنیتر است و از طعم مهم قهوه فاصله گرفته است. رنگ دانهها متمایل به سیاه بوده و طعم قهوه تلخ و سنگین است. شکافهای دانه قهوه در این نوع رست، کاملا باز شده است.
ویژگیهای قهوه خوب
قهوهای خوب است که، دانههایش به اندازه بو داده شده باشند و زیاد برشته نشده باشند و عطر و طعم ملزوم و مورد رضایت را داشته باشند.
انواع قهوه یا از دانههای عربیکا یا از دانههای روبوستا می باشند و یا به طور ترکیبی از این دو نوع دانه می باشند. برای این که قهوه باکیفیت تر باشد، باید دانه قهوه عربیکا در آن زیاد تر باشد چون کیفیت بهتر دارد و قیمت بالاتری هم دارد. بعد برای این که قهوه ای که مینوشید، طعم و عطر واقعیتر و خالصتری داشته باشد، باید دانههای عربیکا زیاد تر باشد.
از اولین نشانههای ظاهری در تشخیص ویژگیهای قهوه خوب این است که، دانههای قهوه باید درسته باشند. با خرید دانههای درشت و تبدیل آن به قطعات و اندازههای ریز و مناسب، میتوانید قهوه باکیفیتتری را داشته باشید. قهوههایی که آسیاب شده می باشند را هنگامی خریداری مینمایید زیاد نمیتوان عصاره کشی باکیفیتی را از آن انتظار داشت. یقیناً که این مورد در انتخاب فروشگاهی یقین و قابل مطمعن در فروش انواع قهوه هم تاثییر دارد. این را در خرید قهوه باکیفیت در نظر داشته باشید که طعم خود دانه قهوه از طعم پودری آن زیاد باکیفیتتر و مطبوعتر است.
همیشه دقت داشته باشید که از ویژگیهای قهوه خوب این است که روی دانههای قهوه شما نباید هیچ گونه اثری از روغن وجود داشته باشد. چون روغنی بودن دانههای قهوه نشان دهنده رست بیشتر از اندازه آن است که از کیفیت و طعم و مزه مطلوب قهوه میکاهد.
از با اهمیت ترین موارد ویژگیهای قهوه خوب این است که فروشگاه معتبری را انتخاب نموده و با مطمعن خرید کنید؛ که هم راهنماییهای ملزوم را اراعه دهد و هم جنس و محصول باکیفیت اراعه کند.
از دیگر موارد ویژگیهای قهوه خوب باید او گفت که قهوه خوب و باکیفیت را در بستهبندیهای استاندارد خریداری نمایید تا در مجاورت هوا قرار نگرفته و اکسید نشده باشد. اگر قهوه در مجاورت هوا قرار گیرد، خشک شده و دیگر کیفیت اولیه و مهم خود را ندارد. همیشه تلاش کنید که قهوه را به طور بسته بندی شده و یا در کیسههای وکیوم شده خریداری نمایید. چون هر چه قهوه زیاد تر در معرض هوا قرار گیرد، خشک شده و کیفیت طعم و مزه آن کم شدن میکند.
از دیگر ویژگیهای قهوه خوب تفت داده شدن بهاندازه است. اگر دانههای قهوه زیاد تفت داده شوند، روی دانهها روغنی شکل است و این نشانه بیکیفیتبودن آن است. در این صورت شما طعم واقعی و اصیل قهوه را حس نخواهید کرد. دانههای قهوه اگر در دمای بالا در زمان بیشتر از اندازه، تفت داده شوند، چسبندگی و غلظت در دانهها هم افت اشکار میکند. چون دیواره سلولی قهوه از بین رفته و روغن آن خارج میشود.
زمان تفت قهوه نیز یکی از عوامل مهم از ویژگیهای قهوه خوب بوده و هر چه مقدار زمان کمتری از تفت دادن آن قبل باشد طعم و مزه بهتری از قهوه خود خواهید داشت. این زمان در بیشترین حال باید ۳ هفته قبل باشد که روی بسته بندی ذکر شده است. اگر این مورد روی بسته بندی ذکر نشده می بود؛ بهتر است که آن قهوه را خریداری نکنید.
برای نگه داری ویژگیهای قهوه خوب سپس از این که قهوه بو داده میشود، به شدت تازگی خود را از دست میدهد. قهوهای که تازه بو داده شده است را با مقادیری که در عرض یک تا دو هفته همه خواهد شد، خریداری کنید تا طراوت و عطر و طعم آن نگه داری شود.
رنگ مهم قهوه سپس از دم شدن در نوشیدنی، باید طیفی از رنگ روشن تا تیره باشد. این مساله میتواند درصورتی که قهوه پودری خریداری میکنید به شما پشتیبانی کند تا خرید قهوه اصل را توانایی کنید. چون قهوههایی که ناخالصی دارند، رنگی سیاه مطلق و بدون طیف قهوهای و کرم را به شما نشان خواهند داد.
ذخیرهسازی یا نگهداری قهوه موثر در نگه داری ویژگیهای قهوه خوب
ظرفهای شیشهای تزئینی امکان پذیر در آشپزخانه شما عالی به نظر برسند، اما آنها بهترین راه برای نگهداری قهوه نیستند. برای نگه داری از طراوت و طعم قهوه، باید در روبه رو رطوبت، گرما، نور و بوی قوی حفاظت شود. قهوه میتواند بوی قوی را از غذاهای دیگر ذخیره شده در نزدیکی آن به خود بگیرد. نگه داشتن قهوه روزانه شما در یخچال، ایدهآل نیست، چون رطوبت به شدت کیفیت آن را بدتر خواهد کرد.
آن را محفوظ از هوا نگه دارید
آن را در ظرف سرامیکی، شیشهای یا فلزی غیر واکنشی محفوظ از هوا نگه دارید. اگر قهوه بسیاری خریداری میکنید، آن را بین دو ظرف تقسیم کنید، قسمت بزرگتر و منفعت گیری نشده را تا وقتی که ملزوم باشد، محفوظ از هوا نگه دارید.
آن را خنک نگه دارید
قهوه خود را در محلی تاریک و خنک دور از اجاق نگه دارید. در صورتی که در طول روز، نور خورشید زیاد است، کابینت روی دیوار خارجی را انتخاب نکنید.