اقتصاد

مالیات آری؛ اما نه ۳۰ و ۵۰ و ۷۰ درصد!_بام وطن


به گزارش بام وطن

اگرچه افزایش اتکای بودجه دولت به درآمدهای مالیاتی را یک پیروزی برای دولت می‌داند اما از آنجا که نه بین انواع مالیات‌دهندگان نسبت عادلانه برقرار است و نه گاه نسبت مالیات پرداختی به درآمد این چنین است و نیز در استقبال از کنش گری یک حزب در عصر رکود جامعه مدنی متن این نامۀ سرگشوده را انتشار می‌کند خاصه این که نکات تاریخی ایران‌گرایانه هم در متن پررنگ است:

    با سلام و احترام. با نزدیک شدن به خردادماه و موعد پرداخت مالیات مسئله‌های زیر را به عرض می‌رسانیم:

۱. خود نیک می‌دانید که حالت جاری اقتصاد سرزمین، که در عین افزایش قیمت‌ها ناظر افت رشد اقتصادی هستیم و اقتصاددانان به آن رکود تورمی می‌گویند، با افزایشِ بی‌علتِ مالیات ــ جدا از تالی‌های فسادآور هم‌چون افزایش خدمات، کالاها و ویزیت‌ها یا فرار مالیاتی یا افزایش رشوه و زدوبند ــ در طول زمان به فرار زیاد ترِ کارآفرینان، افزایش نرخ بیکاری و باز بدتر شدنِ اقتصاد خواهد انجامید و این چرخه‌ی معیوب را، در سالی که «جهش تشکیل با شراکت مردم» نامیده‌ شده است، شدیدتر خواهد نمود.

۲. دریافت مالیات و افزایش سالانه‌ی آن باید بر مبنای خرد و عدل باشد که به نظر نمی‌رسد هیچ کدام از مبانی حقوقی و اقتصادی در این شرایطِ رکود تورمی در نظر گرفته شده باشد.

   برای نمونه، دریافت بیشترین ضریب از پزشکان (۳۵ درصد) در بین مشاغل، جدا از آن‌که تبلیغی منفی برای دانش‌اندوزی خواهد می بود و به دل‌سرد کردنِ این قشر فرهیخته و خروج بیشترشان از سرزمین آن‌هم در حالی که آمار این خروج در سال‌های تازه به سطحی دهشت‌ناک رسیده می‌انجامد، آیا سختی زیاد تر به مردمی را در پی نخواهد داشت که در زیرِ بدترین حالت اقتصادی سرزمین در دهه‌های قبل قرار دارند؟ و آیا از نگاه دولتی که پی‌جویِ «ایران قوی» و «عدل‌خواهی» است با لیاقت نیست که با نظارتی دقیق بر تعرفه‌ی خدمات، هزینه‌ی کالاها و نیز ویزیت‌های پزشکان… اگر نمی‌تواند از آن‌ها بکاهد دست‌کم آن‌ها را ثابت نگاه دارد به جای آن‌که بر مقدار مالیات بیفزاید و در این حالت آشفته به اندیشه‌ی منفعت‌برداری خودش باشد و کسری درآمدِ سیستم مدیریتی ناکارآمدش را، به جای بازنگری سیاست‌های کلانش، از این راه جبران نماید؟

۳. افزایش مهارگسیخته‌ی مالیات‌ها در شرایط افت سطح درآمدی و نحوه‌ی برخورد اداره‌ی مالیات در کنار تعامل دیگر سازمان‌های ذی‌ربط نشانه‌ی خوبی از کارآمدی نهاد متبوع و زیر دست شما نیست، هم‌چنان که خبری از این سخت‌گیری بر روی بزرگ‌ترین نهادهای اقتصادی سرزمین وجود ندارد. شفاف‌سازی شما در این عرصه مایه‌ی امتنان است، نیز وزیر محترم بهداشت، آن‌هم در سالی که شراکت مردم مورد طلب است، تا نسبت به چگونگی هزینه‌کردِ سهم یک‌نهمِ مالیات‌ها و عوارض وصولی نوشته ماده‌ی ۷ و بندهای الف و ب ماده‌ی ۲۸ قانون مالیات قیمت‌افزوده، که می‌بایست به حوزه‌ی سلامت تعلق یابد، گزارش دهند و به این ترتیب، پزشکان محترم از چگونگیِ تأثیر خود بر آبادانی سرزمین آگاه شوند.

۴. گفتنی است، دریافت مالیات که از نوآوری‌های تمدن ایرانی بوده و نخستین شکل استانده‌ (استاندارد) و فراگیر آن بر دستِ داریوش بزرگ شکل گرفته و بعدها در دوران انوشیروان دادگر بازنگری و به‌روزرسانی شده است مدام در نزدیک به ده درصد عایدی سالانه‌ی افراد بوده، آن‌هم به شرط رونق زندگی و شرایط کلی جامعه که در آن زمان زیاد تر معطوف به آب‌وهوا یا جنگ بوده است. و با لیاقت‌ی دقت است که در همین حد و اندازه ــ زیرِ نامِ زکات ــ به دوران اسلامی هم رسیده است و در تاریخ تنها جوامع برده‌دارِ غربی بوده‌اند که در حد سی تا پنجاه و گاه هفتاد درصد مالیات می‌ستانده‌اند که در واقع معادلِ همان رویه‌ی قبل‌شان، یعنی غارتگری، بوده است.

  از این رو، خواهشمندیم هر چه سریع تر جلوی این بی‌داد گرفته شود و برای اصلاح قوانین مربوط و اجرای صحیح و درست آن از برای تشکیل امنیت و آسایش مردم و کارآفرینان سرزمین عمل گردد. در آن صورت (عادلانه و منطقی بودن مالیات و شفاف بودن هزینه‌کردها) هم مردم با آن همراهی خواهند داشت و هم امید به بهبود اقتصاد زیاد تر خواهد شد، در حالی که بر خلاف این رویه هم امنیت روانی و آسایش جامعه به خطر می‌افتد و هم پایداری نظم حاضر.

برترین و بروزترین اخبار ورزشی اقتصای تکنولوژی و سلامتی را در وب سایت خبری بام وطن دنبال کنید.

دسته بندی مطالب
خبرهای ورزشی

اخبار پزشکی

اخبار اقتصادی

اخبار فرهنگی

اخبار کسب وکار

اخبار فناوری



منبع

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا