حقیقت هایی دلواپس کننده از سرانه مصرف نوشابه در ایران_بام وطن

به گزارش بام وطن
تغذیه و سلامت در کنار هم قرار دارند و اتفاقاتی که در نقاط گوناگون دنیا رخ میدهد بر غذایی که ما مصرف میکنیم به شکل مستقیم تاثییر دارد.
فرشیدی در ادامه گفت: وقتی که قیمت غذا بالا میرود، دسترسی برخی افراد کم میشود و به قدر کافی غذا مصرف نمیکنند. در زمان گرانی هم او گفت و گو تقلب نقل میشود. همه این او گفت و گوها یک زنجیره تنیده در هم است که چه در تشکیل، چه توزیع و مصرف اگر صدمه ببیند، میتواند عواقب زیاد بسیاری به ما تحمیل کند.
این مسئول با گفتن این که سازمان غذا و دارو با عمل های خود توانسته جهت فراغت خیال شهروندان در زمان خرید محصولات غذایی شود، اصرار کرد: در قسمت مصرف دو نوشته اهمیت بسیاری دارد، مطمعن به سیستم نظارتی که مهر استاندارد و قابل مصرف بر محصولات غذایی میزند و دوم درمورد چیزی که مصرف میکنیم و نیاز بدنمان باشد. این قسمت زیاد مهم است و در تعداد بسیاری از موارد غذا سخن اول را میزند. به همین علت باید نظارت کرد که چه چیزی برای خوراک کودکان وبزرگسالان تامین و چه عادات غذایی برای آنها تشکیل میکنیم که به اختصاصی برای کودکان تا سالها باقی میماند.
فرشیدی با گفتن این که صنعت غذایی زیاد بزرگ است و چرخه مالی زیاد بالا و سنگینی هم دارد، افزود: باید مطمعن داشته باشیم غذایی که به دستمان میرسد سلامت است، چون تعداد بسیاری از بیماریهایی که با آن سروکار داریم و به اختصاصی بیماریهای غیرواگیر و سرطانها به تغذیه هم مرتبط است و در رتبههای بالای ابتلا و مرگ و میر قرار دارند. بیشتر از ۸۰ درصد مرگ و میرها در ایران ناشی از بیماریهای غیرواگیر و این در حالی است که تعداد بسیاری از بیماریهایی که امروز عامل مرگ و میر ما می باشند، قابل پیشگیریاند.
یقیناً معاون بهداشت وزارت بهداشت اصرار میکند که تنها نباید فرهنگ مصرف را مورد دقت داشت بلکه صنایع هم میتوانند تاثیرگذار باشند و باید در فرهنگ تشکیل هم تحول تشکیل شود.
این مسئول با گفتن این که مصرف بیشتر از حد نوشیدنیها هم تبدیل ابراز صدمههای جدی شده گفت: این نوشیدنیها قند بالایی دارند و زیاد هم در دسترس می باشند. نوشابه ۲۵۰ سیسی دارای ۲۰ حبه قند است و برخی افراد هم حتی قند بسیاری همراه با چای مصرف میکنند. اکثر نوشیدنیهایی هم که در مراسمها سرو میشود حاوی قند بالا می باشند و این در حالی است که سهم فعالیتها در زندگی روزانه افراد در حال افت است.
به حرف های فرشیدی سهم مصرف از کل متوسط مصرف انرژی روزانه قند در سرزمین ما ۹ تا ۱۵ درصد و بالاست. این مساله در جوانها و گروههای سنی پایینتر زیاد تر دیده میشود. مصرف شکر هم در سرزمینهای منطقه بیشتر از ۷۰ گرم در روز است و این رقم در برخی سرزمینها افزایشی هم هست. سریعترین رشد مصرف مواد قندی هم در منطقه ما رخ داده است. مقدار پیشنهاد شده برای دریافت قند ساده برای زنان بالغ ۱۰۰ کالری و برای مردان ۱۵۰ کالری است. کودکان کمتر از دو سال هم نباید به هیچ وجه غذاها و نوشیدنیهای حاوی قند افزوده مصرف کنند که در این قسمت ما مشکلات بسیاری داریم. به طور کلی کودکان و بزرگسالان باید کمتر از ۱۰ درصد و ترجیحا ۵ درصد از قندهای آزاد را در رژیم غذایی خود داشته باشند.
او به روال افزایشی مصرف سرانه نوشابه در سرزمین اشاره کرد و او گفت: مصرف نوشابه در ایران از ۱.۷ لیوان در سال ۹۷ به دو لیوان در ۹۹ رسیده است. سرانه مصرف دیگر نوشیدنیها از جمله نوشابههای گازدار ۲۲.۳۰ گرم نفر در روز، آبمیوههای صنعتی ۱.۱۴ گرم نفر در روز، دیگر نوشیدنیها ۴.۳۸ گرم نفر در روز و آبمیوههای تازه ۱.۹۷ گرم نفر در روز است.
زیان های اسیدهای چرب
فرشیدی درمورد مصرف اسیدهای چرب ترانس هم فرمود: اسیدهای چرب در روغنها، مارگارین و شیرینی و غلات حاضر است و زیان های آن به شکل افزایش کلسترول، ابراز بیماریهای قلبی – عروقی، مقاومت به انسولین، افزایش گمان ابتلا به سرطان سینه، آلزایمر و… ابراز میکند. بر این مبنا سازمان بهداشت جهانی پیشنهاد میکند که مصرف اسیدهای چرب به یک درصد محدود شود.
این مسئول اصرار کرد: تخمین زده میشود که محدودیت اسید چرب ترانس صنعتی در اراعه مواد غذایی میتواند نزدیک به ۱۷ هزار اتفاقات بیماری قلبی را افت دهد و پیشبینی میشود که حذف جهانی اسیدهای چرب میتواند جان ۱۷.۵ میلیون انسان را نجات دهد. در ایران هم اقداماتی در این باره انجام شد از جمله این که از سال ۹۴ افت مقدار اسید چرب ترانس روغنهای خانوار به ۲ درصد، در روغنهای آردی و قنادی به ۵ درصد و درج مقدار اسید چرب ترانس در جدول ترکیبات محصولات غذایی می بود.
فرشیدی با گفتن چند خواست از صنعت غذا فرمود: افت قند افزوده به نوشیدنیها و دیگر محصولات غذایی، افت اسیدهای چرب ترانس روغنها، حذف منفعت گیری از روغنهای هیدروژنه در صنعت غذا و بهینهسازی پروفایل اسیدهای چرب حاضر در غذا خواست ما از صنایع غذایی است.
عمل های معاونت بهداشت در جهت بهبود حالت تغذیه جامعه هم به حرف های فرشیدی تصویب و ابلاغ سند ملی امنیت غذایی، پیادهسازی برنامه نان کامل در سرزمین، اجرای برنامه شیر مدرسه، تدوین سبد غذایی مطلوب جامعه ایرانی، تدوین نقشه تغذیه سرزمین، ادغام برنامه مراقبت غذا و تغذیه در شبکه بهداشت سرزمین، گسترش برنامه مکمل پشتیبانی، اجرای برنامه حمایتتغذیهای کودکان است و از تشکیل کنندگان صنایع غذایی خواست که دو ماده سفید خوشمزه یعنی نمک و شکر را در مواد غذایی کمتر به کار گیرند.
دسته بندی مطالب
خبرهای ورزشی